زخم بستر در سالمندان

علائم زخم بستر در سالمندان و راه‌ های درمان آن

زخم بستر از جمله بیماری‌‌ هایی است که بسیاری از سالمندان یا بیماران دارای شرایط خاص به دلیل عدم تحرک به آن مبتلا می‌شوند. با مطالعه این مقاله اطلاعات جامعی درباره علائم زخم بستر در سالمندان و راه‌های درمان آن به دست خواهید آورد. این بیماری رایج بین سالمندان، بیماران و افراد کم‌ توان به دلیل بی‌ توجهی و عدم رعایت نکات پیشگیرانه برای این بیماری می‌تواند شدت زخم را افزایش دهد. شرکت خدمات پرستاری نیکوکاران سلامت با تجربه مراقبت از سالمندان دارای زخم بستر تلاش بر کمک رسانی به شما عزیزان خدماتی مانند پرستار سالمند، مراقب سالمند، همیار سالمند و نگهداری از سالمند در منزل به شما عزیزان ارائه می‌دهد.

زخم بستر چیست؟

زخم بستر زخم‌‌هایی هستند که بر اثر فشار طولانی مدت بر اجزای بیرونی بدن انسان ایجاد می‌شود. این فشار طولانی مدت بیشتر بر روی سالمندان یا بیمارانی که امکان تحرک برای آن‌ها وجود ندارد، اتفاق می‌افتد و نتیجه آن زخم‌‌هایی قرمز رنگ دردناک همراه با سوزش است، که بیشتر در نواحی استخوانی بدن ایجاد می‌شود. در صورت نیاز به استخدام پرستار سالمند در منزل می‌توانید با شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت در ارتباط باشید.

دلایل زخم بستر در سالمندان چیست؟

زخم بستر در قست‌های مختلف بدن ایجاد می‌شود. قسمت‌هایی که بیشتر با زخم بستر درگیر می‌شوند شامل شانه، امتداد ستون فقرات، باسن، پشت دست یا پا و کمر، پاشنه پا، مچ و یا پوست پشت زانو می‌باشد. در صورتی که شخص بیمار، سالمند یا بی‌تحرک باشد و در تمام مدت به یک حالت بماند و خود را تغییر ندهد، این بیماری بر روی نواحی بیشتری فشار می‌آورد. سالمندانی که به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت بدنی قرار می‌گیرند، مبتلا به دیابت نوع دوم هستند یا روی ویلچر قرار می‌گیرند، احتمال ابتلای بیشتری دارند.

بیشتر بخوانید  بیماری های رایج در کودکان + راه های درمان

شما می‌توانید برای مشاهده سایر خدمات شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت، مانند پرستار سالمند، همیار سالمند و مراقب سالمند، پرستار کودک و … کلیک کنید.

علت های اصلی بروز زخم بستر در سالمندان

  • خوابیدن طولانی مدت در سمتی از بدن
  • ایجاد ساییدگی یک قسمت از بدن با صندلی، ویلچر یا بستر
  • عدم دریافت مواد مغذی به پوست

علائم زخم بستر در سالمندان کدام است؟

علائم زخم بستر در سالمندان در چهار سطح مختلف نمایان می‌شود بسته به هر سطح علائم جدی تری بر روی پوست سالمند ایجاد می‌شود. هرچه مراقب‌ها از فرد سالمند بیشتر باشد این بیماری را خیلی سریع‌تر می‌توان کنترل و درمان کرد. در ادامه به تشریح هر سطح از علائم بیماری زخم بستر در سالمندان می‌پردازیم.

سطح اول: در اولین سطح از زخم بستر با تغییر رنگ در نواحی مختلف بدن فرد مسن مواجه می‌شویم. در رنگ پوست‌‌های مختلف این تغییر رنگ متفاوت است. مثلاً در سالمندانی با پوست سفید، با تغییر رنگ نواحی به قرمز شدن مواجه می‌شویم و در سالمندان با رنگ پوست تیره با تغییر رنگ سطح پوست به آبی یا ارغوانی رو‌به‌رو می‌شویم. در این مرحله احتمال تغییر حالت پوست از حد نرمال آن وجود دارد. در سطح اول زخم بستر امکان سفت تر یا نرم تر شدن سطح پوست وجود دارد.
سطح دوم: پوست انسان از لایه‌های مختلفی تشکیل شده است. بیرونی‌ترین لایه پوست هر فرد که با نام اپیدرم شناخته می‌شود در این سطح کاملا از بین رفته و آن قسمت با یک زخم فرو رفته و تغییر رنگ داده، ظاهر می‌شود. در این سطح از بیماری زخم بستر سالمندان ایجاد تاول کوچک و بزرگ و شروع درد در نواحی آسیب اتفاق می‌افتد.

سطح سوم: در سطح سوم این بیماری زخم بسیار گودتر از سطح دوم می‌شود، زخم‌‌ها تغییر رنگ داده، سطح ساییدگی‌ها گسترش پیدا می‌کند و چربی زیر پوست دیده می‌شود. لایه پوستی مرده که زرد رنگ است در عمق پوست قابل مشاهده است و احتمال آسیب دیدن بافت‌های زیر پوست‌ سالم نیز افزایش پیدا می‌کند.

بیشتر بخوانید  آرتروز در سالمندان و راه‌های درمان آن

سطح چهارم: در بدحالت‌ترین سطح از بیماری زخم بستر سالمندان، زخم به صورت گسترد‌ای افزایش یافته، پوست تخریب شده و کف زخم که بافت مرده‌ای دارد خشک می‌شود، عضله، تاندون یا استخوان زیر زخم نمایان ‌شده و آسیب به بافت زیرین پوست به ظاهر سالم نفوذ می‌کند. در صورتی که سالمند به این مرحله از بیماری برسد احتمال عفونت‌های شدید، قطع عضو و یا مرگ وجود دارد.

راه‌ های درمان زخم بستر در سالمندان

راه‌های درمان زخم بستر در سالمندان به دو روش خانگی و درمان پزشکی قابل اقدام است. همچنین اگر سالمند شما از بیماری های دیگر مانند آرتروز و یا آلزایمر رنج می‌برد خواندن این دو مقاله را به شما پیشنهاد می‌کنیم: تمرین های مغزی برای پیشگیری از آلزایمر، آرتروز در سالمندان و راه های درمان آن

درمان خانگی زخم بستر افراد مسن

روش‌های درمان خانگی را نمی‌توان به عنوان درمان در سطوح بالایی بیماری زخم بستر در سالمندان دانست اما در سطوح ابتدایی زخم بستر تاثیر بسزایی می‌گذارند. در ادامه به برخی از این درمان‌های خانگی اشاره‌می‌کنیم.

  • درمان با زرد چوبه

زردچوبه یکی از تسکین‌ دهنده‌‌ها و ترمیم‌کنندگان زخم‌ در طب سنتی است. در ترمیم زخم‌ بستر در مراحل ابتدایی، با زردچوبه می‌توانید تا حد بالایی از آسیب‌های بیشتر به بافت‌ها جلوگیری کنید.

  • درمان با عسل و آلوئه‌ ورا

عسل یکی از قدرتمند‌ترین محصولات طبیعی و درمانی است. با استفاده از می‌توانید رطوبت سطح پوست را حفظ کنید و میزان خارش سطح پوست خود را کاهش دهید. آلوئه ورا نیز برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و سوزش پوست استفاده کنید.

درمان زخم‌ بستر با علم پزشکی

روش درمان زخم بستر افراد مسن بسته سن و میزان سطح و پیشرفت این بیماری متفاوت است. در برخی از افراد که به بیماری دیابت نوع دو مبتلا یا بیماری‌های خود ایمنی مبتلا هستند، مدت زمان درمان نیز تغییر می‌کند. در ادامه به روش درمان زخم بستر سالمندان، در مراحل مختلف بیماری می‌پردازیم.

  • درمان زخم‌ بستر سطح 1:

درمان زخم بستر به روش خانگی در بیشتر بیماران سطح ۱ موثر واقع شده است اما اگر در زخم‌های خود حرارت شدید و یا تغییرات شدید رنگ پوست مواجه شدید، حالت بدن را تغییر داده و پوست را با شوینده مناسب ترجیحاً صابون  به آرامی‌ تمیز کنید و فقط با چند ضربه آرام پوست را خشک کنید و از محصولات بهداشتی معتبر برای حفظ رطوبت سطح پوست استفاده کنید. لازم به ذکر است اگر تا ۴۸ ساعت بعد از استفاده از این روش‌ها، بهبودی در محل زخم‌های شما حاصل نشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

  • درمان زخم ‌بستر سطح ۲:
بیشتر بخوانید  حقوق نگهداری سالمند در منزل چقدر است؟

بیشتر بیماران این سطح با دستور پزشک و رعایت نکات بهداشتی، پانسمان زخم‌ها ومصرف داروهای آنتی‌بیوتیک‌ درمان می‌شوند.

  • زخم بستر‌های سطح ۳ و ۴:

زخم بستر در سطح ۳ و ۴ به راحتی قابل درمان نیست و در بسیاری از موارد کار به عمل جراحی و برداشتن پوست و بافت آسیب‌دیده و پیوند پوست سالم می‌رسد. در زمان درمان تمامی‌ سطوح شدت زخم‌ بستر حفظ نظافت زخم‌ها و کم کردن فشار از روی زخم، در تسریع مدت زمان معالجه تاثیرگذار خواهد بود.

راه‌ های پیشگیری از زخم بستر در سالمندان

اگر شخص سالمند قادر به تحرک و جابه‌جایی نباشد و پرستاری نداشته باشد که این تحرک را در اعضای بدن سالمند عزیزمان ایجاد نکند باید منتظر ایجاد زخم بستر در قسمت‌‌های مختلف پوست او باشیم. البته برای پیشگیری از این بیماری در افراد مسن، تحرک به تنهایی کافی نیست. رعایت بهداشت، تغذیه مناسب، مراقب و تمیز نگهداشتن سطح پوست، استفاده از تشک و تجهیزات مخصوص در صورتی که سالمند نیازمند خوابیدن در بستر است، مراقب از بی‌اختیاری ادراری و… از مهم‌ ترین عوامل پیشگیری زخم بستر در سالمندان است.

خدمات پرستاری از بیماران مجموعه نیکوکاران سلامت

با توجه به مشغله‌های فراوان فرزندان، یا بیماری‌های سخت افراد مسن، نگهداری از افراد سالمند به بهترین شکل و در تمامی‌ساعات روز، برای بسیاری از مردم امری دشوار و با دغدغه فراوان است. آسان نمودن این اتفاق با استخدام پرستار با تجربه و مورد اطمینان می‌تواند در هر خانواده بسیار کمک کننده باشد.
برای مراقبت بیشتر از سالمندان، جلوگیری یا درمان زخم بستر در سالمندان، نیاز به یک پرستار سالمند در منزل، کاملاً آموزش دیده و مطمئن دارید.

شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت با داشتن مجوز‌های رسمی‌ از سازمان بهداشت، سابقه درخشان در زمینه پرستاری کودک، پرستاری سالمند و مراقب سالمند، همیار سالمند پرستار، نیمه وقت و نگهدار سالمندان دارای بیماری خاص هستند، دارد. برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان و اطلاعات بیشتر با مشاورین مجموعه نیکوکاران تماس بگیرید.

فهرست
تماس با ما