تربیت کودک در سنین مختلف، همیشه دغدغه اصلی والدین است؛ زیرا آنها سعی دارند، فرزندانی سالم تربیت کنند و زندگی شادی را برای آنان به ارمغان آورند. این تربیت میتواند، توسط پرستار کودک و یا پدر و مادر، انجام شود. نحوه رفتار شما با فرزندتان، نقش مهمی در تربیت او دارد. برخی از والدین، فکر میکنند که منظور از آموزش کودک، فقط در کودکی و سالهای اول زندگی او است؛ در حالی که یادگیری کودک، قبل از این دوره نیز، به صورت یادگیری غیرمستقیم وجود دارد. تربیت و مراقبت از کودک در منزل در سنین مختلف، امری مهم و حیاتی است و نیاز به دانش و تجربه زیادی دارد. آموزش والدین میتواند، نقش بسزایی در رشد استعدادها و آینده درخشان فرزند شما داشته باشد. تربیت کودک، یکی از مسائل اساسی در رشد و تکامل کودک است که عوامل مختلفی بر آن، تأثیر میگذارد. اگرچه تربیت کودک، در نگاه اول دشوار به نظر میرسد، اما با راهکارهای صحیح و آگاهی بیشتر والدین، میتواند نه تنها آسان، بلکه سرشار از لحظات شاد باشد. در این مقاله، به نحوه شروع تربیت کودکان، انواع سبکهای فرزندپروری، ویژگیها و سبکهای تربیتی و تاثیر آن بر خلق و خوی فرزندانتان، آشنا خواهید شد.
نکات آموزشی و مهم در تربیت کودک
در تربیت کودک، میتوان از روشهای مختلفی مانند: بازی با کودک، صحبت کردن و داستانگویی برای کودک استفاده کرد. اما به طور کلی، تربیت کودکان، شامل چندین قانون کلی است که در زیر به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود.
- تعیین قوانین مشخص
یکی از عوامل مؤثر در تربیت فرزندان، وضع قوانین خاص است. شما میتوانید این قوانین را با توجه به سطح رشد کودک، تعیین کنید و با او در مورد لزوم اجرای آنها بحث کنید و به سوالات کودک، در این زمینه پاسخ دهید؛ زیرا در اینصورت، توانایی تفکر و استدلال کودک، تقویت میشود.
- هماهنگی والدین در تربیت فرزندان
یکی از رایجترین اشتباهات تربیتی والدین، عدم هماهنگی والدین در تربیت فرزند است. به یاد داشته باشید که اگر این هماهنگی، به درستی تنظیم نشود، کودک آشفته و گیج میشود و این تعارض، باعث میشود که هرگز نداند در موقعیتهای مختلف، چگونه رفتار کند. بنابراین، رسیدن به یک توافق کلی در این زمینه، ضروری است.
- حفظ آرامش در پاسخ به رفتار نامناسب کودک
وقتی با کودکی خود، در خصوص مسائل مختلف به مشکل میخورید، کافیست با او صحبت کنید، با دقت گوش کنید و سعی کنید وارد دنیای کودک خود شوید. هنگامی که یکی از والدین، کنترل خود را از دست میدهد و نسبت به اشتباهات کودک، واکنش عاطفی نشان میدهد، کودک به تدریج، یاد میگیرد که رویکردی عاطفی نشان دهد و در حل مشکلات، به جای حل مسئله، به خشونت متوسل شود. اگر کودک اصرار دارد رفتار بد خود را تکرار کند، میتوانید از روشهای سالم برای تنبیه کودکان، استفاده کنید.
- ایجاد رابطه ی دوستانه با کودک
سعی کنید به کودک، رفتاری که شما را آزار میدهد را توضیح دهید؛ چرا که با این روش، میتوانید حس همدلی او را افزایش دهید. برچسب زدن به کودک و خطاب به او با عبارت «کودک بد یا آزاردهنده» عواقبی منفی بر روان او میگذارد. شما همچنین میتوانید، با تشویق فرزندتان، رفتار خوب را در آنها تقویت کنید.
- الگوی خوبی برای کودک باشید
تمام تلاش خود را بکار بندید تا بهترین الگو برای کودک خود باشید؛ چرا که آنها همیشه بیشتر، به رفتار والدین خود توجه میکنند تا به گفتار آنها و والدین، باید طوری رفتار کنند که کودک، از رفتار آنها تقلید نکند.
والدین باید سعی کنند، در رفتار خود در مقابل فرزندان، به یکدیگر احترام بگذارند تا از فرزندان خود نیز، انتظار این رفتار را داشته باشند. به طور کلی، در هر مهارت زندگی که قصد آموزش دادن آن به فرزندتان را دارید، ابتدا باید در رفتار خودتان، نهادینه شود.
روش های صحیح تربیتی کودکان
اگر شما هم از آن دسته والدینی هستید که در تربیت فرزندان خود، از محدودیت و اعمال زور استفاده میکنید، باید بپذیرید که این روش، منسوخ شده و در عصر حاضر، برای تربیت کودکان، از اعمال زور و فشار استفاده نمیشود. هدف از تربیت فرزندان، باید آموزش احترام متقابل و آماده سازی آنها برای تعیین استانداردهای اجتماعی باشد.
در تربیت فرزندان، عموماً ابراز عشق و محبت زیاد به فرزندان، بهتر از محدودیت و عدم ابراز آن، عمل میکند؛ چرا که این کار، باعث عدم ایجاد شخصیت منزوی، در میان کودکان خواهد شد.
نکتهای که در این قسمت وجود دارد، این است که در صورت لزوم، حد و مرزی برای بروز احساسات خود در نظر بگیرید و از شیوههای سلطه جویانه، تنها در زمان در خطر بودن جان فرزند خود، استفاده کنید.
اگر کودک شما کار اشتباهی انجام داد، میتوانید در مقابل او، واکنش غیرفعال نشان دهید؛ یعنی وانمود کنید که کار کودک اتفاقی بوده و کودک نیز، تصور کند شما فکر میکنید که او این کار را تصادفاً انجام داده است. در چنین مواقعی، سرزنش یا تنبیه کودک اشتباه است؛ زیرا کودک با این واکنشها کار خود را تکرار میکند. شما میتوانید در شرایط گوناگون، منفعل، مسلط و یا آرام رفتار کنید.
در نهایت، توجه داشته باشید که کودکان امروزی، با کودکان گذشته فرق دارند و دوست ندارند به نصیحت گوش کنند؛ پس باید با آنها عاقلانه رفتار شود.
نکات مهم در تربیت کودکان
یکی از مهمترین وظایف والدین در خصوص فرزندان، تربیت آنهاست. والدین در طول روند تربیت کودکان، باید به رفتار خود توجه داشته باشند و برای همیشه، مراقب سخنان و حرفهای خود باشند. در ادامه، به نکاتی که در تربیت کودک، باید به آن توجه داشته باشید، اشاره خواهیم کرد.
- احساسات منفی و استرس را به کودک انتقال ندهید
ابراز احساسات منفی، تنشها و نگرانیهای آینده با کودک، او را عصبی و گوشهگیر میکند و باعث میشود، او به فردی تبدیل شود که از آینده میترسد و نمیتواند، در مسیر موفقیت گام بردارد؛
بنابراین، بسیار مهم است که فرزندتان دغدغه شما را نسبت به آینده و حتی سلامتی و امنیت خود نداند؛ چرا که این نگرانی، برای او بسیار مخرب است.
- احترام به شخصیت کودک
زمانی که شما شخصیت کودک خود را محترم میشمارید، باعث میشود کودک احساس عزت نفس داشته باشد و به این باور برسد که انسانی قابل احترام است.
- هنگام استفاده از روشهای تربیتی صبور باشید
اگر روشهای تربیتی موردنظر خود را روی فرزندتان اعمال کردید و در آن روش، به نتیجه نرسیدید، ناامید نشوید و به راه خود ادامه دهید و هرگز، قوانین خود را زیر پا نگذارید.
- از تنبیه بدنی کودک اجتناب کنید
مهم نیست که رفتار فرزند شما چقدر بد است، در هر صورت کتک زدن او نباید یک گزینه برای شما باشد. ضربه زدن و سیلی زدن، به کودکان میآموزد که از والدین خود بترسند و مهمتر از آن، این است که اگر قویتر هستید، ضربه زدن به دیگران اشکالی ندارد.
حتی اگر هرگز قصد آزار فرزندتان را نداشته باشید، وقتی عصبانی هستید، ممکن است کنترل خود را از دست داده و به کتک زدن او فکر کنید. اما ما به شما توصه میکنیم که خود را کنترل کرده و هرگز اینکار را نکنید.
- مشکلات مالی را با کودکان در میان نگذارید
اگر از نظر مالی زندگی پر استرس و سختی دارید، در مورد مشکلات مالی، بدهی و وام، با فرزندتان صحبت نکنید؛ زیرا این مشکلات، مربوط به کودکان نیست و در چنین شرایطی، سعی کنید شرایط را برای کودکان عادی کنید. نحوه رفتار شما با فرزندتان و دیگران، نقش مهمی در تربیت کودک دارد. در واقع تقلید کودک از والدین خود، نوعی یادگیری است که بر روند رشد او تأثیر میگذارد.
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که سختگیری بیش از اندازه، موجب میشود کودک در زمان عدم حضور شما، قوانین را رعایت نکند. از سوی دیگر، بی توجهی شدید نیز، باعث میشود که کودک، هرگز قانونپذیر نشود؛ پس اعتدال را فراموش نکنید.
برای مشاهده خدمات پرستاری شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت در منزل با پرستاران مجرب و متخصص بر اساس تعرفه وزارت بهداشت کلیک کنید.