کودکان نیز مانند بزرگسالان ممکن است به بیماریهای مختلفی مبتلا شوند؛ برخی از این بیماریها جدی نبوده ولی برخی دیگر باعث مختل شدن زندگی کودکان میشود. به همین خاطر والدین باید بیماری کودک را جدی گرفته و اقدامات لازم جهت بهبودی را انجام دهند. در این نوشته قصد داریم بیماری های رایج در کودکان را با شما به اشتراک بگذاریم تا با شناخت آنها، اقدامات مناسبی را در هنگام مواجه با این بیماریها انجام دهید. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چرا کودکان بیشتر از بزرگسالان بیمار میشوند؟ از آنجایی که سیستم ایمنی کودکان در معرض بیماریها و عفونتهای زیادی قرار نگرفته، در مقابل آنها هنوز ایمن نشده است. به همین خاطر خیلی زود دچار بیماری میشوند. اما با گذشت زمان و با قوی شدن سیستم ایمنی، کمتر بیمار خواهند شد.
بیماری های رایج در کودکان و راه های درمان آن
- سرماخوردگی
یکی از بیماری های رایج در کودکان و حتی بزرگسالان، سرما خوردگی است. به طور معمول کودکان در سال حداکثر 5 بار با سرما خوردگی مواجه میشوند. از علائم این بیماری میتوان به عطسه، تب، آبریزش بینی، آبریزش چشم، انسداد بینی و… اشاره کرد. سرما خوردگی معمولا در عرض 5 الی 7 روز خوب شده و دلیلی برای نگران شدن وجود ندارد. بهترین روش درمان هم استفاده از مایعات و آب است. اما اگر کودک تب داشته باشد، بهتر است تحت نظر پزشک متخصص قرار گرفته و از دروهایی مانند ایبوپروفین، استامینوفن استفاده کند. دقت کنید استفاده از داروهای ضد سرفه برای کودکان مناسب نیست.
- گوش درد
دلایل زیادی برای درد گوش کودکان وجود دارد که از جمله آنها میتوان به فشار ناشی از سرما خوردگی، عفونت گوش میانی (اوتیت مدیا)، عفونت سینوسی، عفونت گوش شناگران و دندان دردی که به گوش میزند اشاره کرد. برای تشخیص اینکه کدام مورد باعث گوش درد شده باید به متخصص مراجعه نمایید. پزشک نیز با توجه به نوع گوش درد ممکن است آنتی بیوتیک، آموکسی سیلین و داروهای دیگر را تجویز کند. البته بسیاری از بیماری های رایج گوش ویروسی بوده و به همین خاطر نیاز به آنتی بیوتیک ندارد.
- گلو درد باکتریایی
یکی دیگر از بیماری های رایج در کودکان گلو درد باکتریایی است. عامل ایجاد این بیماری، باکتری استرپتوکوک بوده و میتواند درد شدیدی داشته باشد و کودک در هنگام صحبت کردن یا بلع دچار مشکل شود. همچنین ممکن است با علائمی همچون تب، درد شکم یا تورم غدد لنفاوی همراه باشد. در صورتی که این گلو درد به موقع تشخیص داده شود، با مصرف آنتی بیوتیکها حال کودک خوب میشود. توصیه میکنیم به مدت 24 ساعت کودک را در خانه نگه دارید تا این بیماری به دیگران منتقل نشود. دقت داشته باشید عفونت استرپتوکوکی با معاینه تشخیص داده نمیشود و باید تست آزمایشگاهی انجام شود.
- آنفولانزا
آنفولانزا یک بیماری ویروسی محسوب میشود که از طریق سرفه یا عطسه در محیط پخش میشود. از جمله علائم این بیماری میتوان به بدن درد، تب، گلو درد، لرز، سرفه، استفراغ و اسهال اشاره کرد. آنفولانزا در اکثر موارد با مصرف مایعات و استراحت درمان میشود. اما اگر علائم آن شدید بود و کودک تب و لرز زیادی داشت، بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید. چرا که تب بالا ممکن است باعث تشنج و برخی مشکلات دیگر شود. تزریق واکسن آنفولانزا باعث میشود خطر ابتلا به این بیماری کم شده و در صورت مبتلا شدن، شدت و علائم آن کاهش یابد.
- سینوزیت
سینوزیت نیز یکی دیگر از بیماری های رایج در کودکان به شمار میرود. در واقع سینوزیت اصطلاحی است که برای عفونت سینوسهای اطراف بینی به کار میرود. هنگامی که در سینوسها مایع جمع میشود به ویروسها و باکتریها اجازه رشد میدهد و در نتیجه سینوزیت ایجاد میشود. برخی از علائم این بیماری عبارتند از: گرفتگی و آبریزش بینی، سردرد، گلودرد، بوی بد دهان، سرفه و درد صورت. در صورتی که این علائم به مدت 3 الی 4 روز متوالی همراه با آبریزش بینی غلیظ و زرد و تب بود، نیاز به آنتی بیوتیک خواهد داشت.
- عفونت های مجاری ادراری
هنگامی که در مجاری ادراری باکتریها رشد میکنند، عفونت مثانه یا UTI رخ میدهد. این عفونت هم در کودکی و هم در نوجوانی و جوانی ممکن است به وجود بیاید. از جمله علائم آن میتوان به تکرر ادرار یا نیاز فوری به ادرار، خیس کردن رختخواب، درد پهلو، درد پشت و درد شکم اشاره کرد. پزشک متخصص در این مواقع آزمایش عفونت ادراری را تجویز کرده و بعد از مشخص شدن نوع عفونت، روش درمانی را تنظیم میکند.
- برونشیت
از بیماری های رایج در کودکان میتوان به برونشیت مزمن اشاره کرد. این بیماری نوعی عفونت در راههای هوایی بزرگتر و مرکزی ریهها است. برونشیت معمولاً در بزرگسالان دیده میشود ولی ممکن است کودکان نیز به آن مبتلا شوند. در درمان این بیماری ممکن است پزشک با توجه به تشخیص خود از آنتی بیوتیکها استفاده نکند.
- تب مخملک
یکی از عوارضی که گلودرد استرپتوکوکی در بدن ایجاد میکند، تب مخملک است. این بیماری ابتدا با گلودرد چرکی و بثورات سفت و قرمز رنگ در قفسه سینه و شکم آغاز شده و سپس در همه جای بدن پخش میشود. از علائم دیگر این بیماری میتوان به تب بالا و زبان توت فرنگی اشاره کرد. در صورتی که کودک مبتلا به تب مخملک درمان نشود، منجر به تب روماتیسمی شده و حتی ممکن است به قلب صدمه بزند. به همین خاطر در اولین فرصت باید کودک را نزد متخصص ببرید. در حال حاضر تب مخملک با تجویز آنتی بیوتیکها به راحتی درمان میشود.
- آبله مرغان
آبله مرغان نیز جزو بیماری های رایج در کودکان بوده و از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا قطرات موجود در هوا منتقل میشود. از مهمترین علائم این بیماری میتوان به نقاط قرمز و خارشدار بر روی پوست اشاره کرد. دقت داشته باشید زخم آبله مرغان بعد از گذشت چند روز تبدیل به تاول شده و اگر این زخمها عفونی باشند، جای آن روی پوست باقی میماند.
در صورتی که کودک شما به این بیماری مبتلا شود، باید از رفتن او به مدرسه، مهد کودک و جاهایی که کودکان زیادی است، جلوگیری کنید. برای کاهش خارش و درد، حمام کردن بهترین گزینه است. اگر علائمی مانند سرگیجه، ضربان قلب سریع، بیحسی، استفراغ، تنگی نفس، سفتی گردن، لرزش یا تب بالا را مشاهده کردید، بهتر است هرچه سریعتر به متخصص کودکان مراجعه نمایید.
- سرخک
سرخک همراه با سرفه، آبریزش بینی و تب همراه بوده و هنگامی که این علائم ناپدید میشود، در تمام بدن بثوراتی ظاهر میشود. این بیماری در کودکان معمولاً بعد از گذشت دو هفته خوب شده اما ممکن است در برخی از کودکان، ذاتالریه و یا مشکلات دیگری به وجود آورد. اگر کودک واکسن سرخک را زده باشد، لازم نیست نگران بیماری سرخک باشید.
- گاستروانتریت
بیماری گاستروانتریت که یکی از بیماری های رایج در کودکان به شمار میرود با علائمی همچون اسهال، استفراغ و درد شکم شروع میشود. علت بروز این بیماری به خاطر نورو ویروس است. گاستروانتریت بعد از گذشت چند روز و استراحت کردن خوب میشود. خوراکیهایی ماند موز، نان و برنج در درمان این بیماری نقش مهمی دارند. همچنین استفاده از ماستهایی که حاوی پروبیوتیک هستند نیز میتواند موثر باشد.
- ویروس سنستیال تنفسی
RSV یک نوع ویروس بوده و به کودکان زیر 2 سال حمله میکند. این ویروس ریه را تحت تاثیر قرار داده و علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد. در بسیاری از موارد ویروس سنستیال تنفسی درمان میشود. اما اگر نوزاد سیستم ایمنی ضعیف، مشکلات قلبی و یا بیماری مزمن ریوی داشته باشد، ممکن است بیماری به شدت پیشرفت کرده و تبدیل به برونشیولیت یا ذاتالریه شود.
از جمله علائم این بیماری میتوان به خس خس گلو، آبی شدن لب و صورت، بیحالی مفرط، تنفس سریع و سخت و امتناع کودک از نوشیدن اشاره کرد؛ بنابراین اگر این علائم را در کودک مشاهده کردید، بهتر است به یک مرکز درمانی مراجعه نمایید.
سایر بیماری های رایج در کودکان
- عفونت پوست: برای تعیین درمان مناسب برای این بیماری لازم است آزمایشهای مربوطه انجام شود.
- برونشیولیت: این بیماری در فصل سرما شیوع پیدا میکند که ممکن است هنگام تنفس کودک صدای خس خس بشنوید.
- آسم و آلرژی: همه کودکان ممکن است دچار حساسیت شوند. اما اگر خانواده کودک سابقه آلرژی دارند، به احتمال زیاد کودک نیز به آن مبتلا خواهد شد.
خدمات اعزام مراقب کودک مجموعه نیکوکاران سلامت
مراقبت از کودک بیمار کار بسیار سختی است و امکان دارد شما را کلافه کند. همچنین در صورتی که والدین شاغل باشند، مشکل دو چندان خواهد شد. در این مواقع یک پرستار خوب میتواند از فرزند دلبندتان نگهداری کرده و مراقبتهای لازم را از کودک انجام دهد. پرستار کودک باید فردی آرام و صبور بوده و بتوانید با کودکتان ارتباط نزدیکی برقرار کند.
شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت برای کمک به والدین در نگهداری از فرزندشان، خدمات اعزام مراقب کودک را در نظر گرفته است. در این خدمت مراقب کودک با حضور در خانه، از کودک شما مراقبت کرده و یک پرستار کودک علاوه بر رسیدگی به امور شخصی کودک، مهارتها و تواناییهایی را به کودکان آموزش میدهد. همچنین این مجموعه علاوه بر خدمات مراقبت از کودک، برای سالمندان نیز خدماتی را در نظر گرفته که از جمله آنها میتوان به مراقب سالمند و همیار سالمند اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه میتوانید با شماره تماسهای ۰۲۱۷۷۲۴۰۷۷۲ – ۷۷۱۳۵۸۹۰ در ارتباط باشید. در نوشته بررسی بیماری های رایج در کودکان سعی کردیم نکات مربوط به هر بیماری را در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم برای شما مفید بوده باشد.