آرتروز در سالمندان

آرتروز در سالمندان و راه‌های درمان آن

در این مقاله تصمیم داریم در مورد آرتروز در سالمندان که یک بیماری بسیار رایج در بین افراد مسن می‌باشد، صحبت کنیم و راهکارهای مفید برای درمان این بیماری را  معرفی کنیم. پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در خصوص این بیماری به دست آورید.

شرکت خدمات پرستاری نیکوکاران سلامت با تجربه مراقبت از سالمندان درگیر با بیماری آرتروز تلاش بر کمک رسانی به شما عزیزان خدماتی مانند پرستار سالمند، مراقب سالمند، همیار سالمند و نگهداری از سالمند در منزل به شما عزیزان ارائه می‌دهد.

بیماری آرتروز در سالمندان چیست؟

بیماری آرتروز یا با نام دیگر استئو، یک بیماری مفصلی ناشی از تخریب غضروف‌ها بر اثر عوامل گوناگون است که در مفاصل قسمت‌های مختلف بدن از جمله زانو، گردن، انگشتان و.. ایجاد می‌شود. هر مفصل سالم دارای غضروف برای جلوگیری از سایش و برخورد استخوان‌ها به هم می‌باشد که احتمال این اتفاق در زمان حرکت بسیار شدت پیدا می‌کند. وجود غضروف سالم در مفاصل زمینه ساز حرکت روان و بدون درد در استخوان‌ها می‌باشد. نازک‌تر شدن غضروف بین مفاصل یا در موارد شدیدتر از بین رفتن غضروف‌ها سبب بروز بیماری آرتروز می‌شود که در سالمندان بسیار رواج پیدا کرده است.

انواع آرتروز در سالمندان

آرتروز انواع مختلفی دارد که در این قسمت تصمیم داریم درباره انواع مختلف آرتروز در سالمندان عزیزمان صحبت کنیم.

  • استئو آرتریت

استئو آرتریت شایع‌ترین نوع آرتروز است و زمانی رخ می‌دهد که غضروف در امتداد قائده استخوان، بر اثر عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، اضافه وزن، زمینه موروثی، ضربه به مفصل و عفونت از بین برود. این بیماری بیشتر در مفصل زانو دیده شده اما امکان ایجاد آن در تمامی‌ مفاصل حرکتی وجود دارد.

  • روماتیسم یا آرتریت رومائید
بیشتر بخوانید  موسسه نگهداری از کودک چه ویژگی هایی دارد؟

روماتیسم مفصلی ناشی از ایجاد اختلال در دستگاه‌های عصبی و ایمنی بدن است و شایع‌ترین نوع آرتروز خود ایمنی است. در بیماری‌های خود ایمنی یانوع آرتریت رمائید آرتروز، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های سینوویوم حمله کرده و باعث تخریب یا نازک شدن لایه‌های این غضروف می‌شود. البته لازم به ذکر است که این بیماری خود ایمنی می‌تواند به تمامی‌مفاصل بدن حمله کند و هر مفصل بدن را درگیر این بیماری کند.

  • نقرس

یکی از انواع آرتروز نقرس می‌باشد که احتمالاً نام آن‌را بارها شنیده اید. این بیماری به دلیل افزایش اسید اوریک در بدن اتفاق می‌افتد. این نوع از آرتروز بیشتر مفاصل تحتانی بدن را درگیر می‌کند که انگشت شست پا یکی از مفاصلی است که دچار نقرس می‌شود. نقرس ابتدا در یک مفصل بزرگ ایجاد می‌شود و سپس به مفاصل دیگر کشیده می‌شود. درصورت عدم درمان یا کنترل نقرص این بیماری بدون محدویت به سایر مفاصل نیز حمله خواهد کرد.

  • آرتریت پسوریازیس

آرتریت پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث درگیری و التهاب به صورت هم‌زمان در پوست و مفصل می‌شود. بیشترین احتمال درگیری این بیماری، درگیری مفاصل انگشت و مهره‌های کمر و گردن است. این بیماری با داشتن حالت سینوسی مدام در حال افزایش یا کاهش شدت بیماری است.

  • بیماری لوپوس

لوپوس نوع دیگری از بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به قسمت‌های مختلف از جمله قلب و مفصل‌ها حمله می‌کند. تشخیص لوپوس نسبتاً سخت است، اما علامتی که تشخیص آن را از سایرین متمایز می‌کند علامتی مانند بال پروانه است که در صورت شخص بیمار ظاهر می‌شود. در ادامه با علائم مختلف این بیماری آشنا می‌شویم. البته بیماری لوپوس به خودی خود دارای سه نوع مختلف می‌باشد که توضیح آن‌ها به دلیل گستردگی، در این مقاله نمی‌گنجد.

علائم آرتروز در سالمندان

علائم بیماری آرتروز در سالمندان به تدریج پیشرفت کرده و به مرور خود را نشان می‌دهد در این بخش از مقاله به متداول‌ترین علائم آرتروز اشاره می‌کنیم.

  • درد مفاصل یکی از اولین نشانه‌های آرتروز می‌باشد که به مرور زمان افزایش یافته و در موارد شدید حتی امکان خواب را از سالمند می‌گیرد.
  •  خشکی مفصل که بعد از استراحت طولانی مدت مثل خواب یا نشستن‌های طولانی اتفاق می‌افتد.
  • بعد از گذشت زمان بیمار نمی‌تواند به راحتی مفاصل خود را حرکت دهد یا باز و بسته کند.
  • در صورت پیشرفت و از بین رفتن غضروف‌های بیماری امکان ایجاد ساییدگی استخوان‌ها وجود دارد.
  • ایجاد زائده‌های استخوانی در اثر سایش استخوان‌ها، ازدیگر علائم بیماری آرتروز است .
  • مفصل درگیر با بیماری دچار تورم و التهاب می‌شود.
  • ناتوانی در حرکت روان یا به اصطلاح لنگ زدن از دیگر علائم این بیماری می‌باشد.
بیشتر بخوانید  رژیم غذایی مناسب برای سالمندان بهترین برنامه غذایی برای سالمندان چیست؟

خدمات پرستاری نیکوکاران سلامت

در بسیاری از موارد به دلیل بالا بودن سن سالمندان و مشغله‌های فراوان فرزندان، مراقب از این عزیزان به درستی انجام نمی‌گیرد. انتخاب یک شرکت خدمات پرستاری مناسب و با تجربه در این زمینه می‌تواند به درمان سالمندان مبتلا به بیماری آرتروز کمک شایانی کند تا آسان‌تر به مبارزه با این بیماری دردناک بروند.

شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت با داشتن کادری متخصص و آموزش دیده و دلسوز در نگهداری از سالمندان شما که با بیماری‌هایی دردناک مانند آرتروز دست و پنجه نرم می‌کنند، بسیار کوشا با تجربه است.

برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص پرستار سالمند عزیزتان و یا درخواست پرستار کودک با مشاورین مجموعه ما در تماس باشید هیچ موضوعی مثل مراقبت از سالمندان برای بیشتر در کنارشان ماندن اهمیت ندارد.

علت ایجاد آرتروز در سالمندان چیست؟

علت مشخصی برای آرتروز وجود ندارد اما عوامل زیر که در بیشتر سالمندان درگیر با آرتروز دیده شده است در لیست زیر شرح داده شده است:

  • پیری: فرسایش مفاصل با افزایش سن بیشتر می‌شود که این موضوع اجتناب ناپذیر است.
  • بیماری زمینه‌ای : بیماری‌هایی چون دیابت ،عفونت و ویلسون زمینه‌ساز این بیماری هستند.
  • ژنتیک: داشتن سابقه خانوادگی در این بیماری می‌تواند بسیار تاثیر گذار باشد.
  • فعالیت بدنی نامتعادل: فعالیت بسیار زیاد یا بسیار کم باعث سایش مفاصل می‌شود که یکی از عوامل دیگر این بیماری است.
  • سبک زندگی نامناسب: تغذیه نامناسب و سبک زندگی اشتباه از دیگر عوامل این نوع بیماری می‌باشد.
  • نحوه نشستن: نشستن نامناسب بر روی سطوح مختلف سبب فرسایش استخوان می‌شود.

راه های پیشگیری از بروز آرتروز در سالمندان کدام است؟

در قسمت بالا با عوامل ایجاد این بیماری آشنا شدیم برای پیشگیری از بروز این بیماری در سالمندان کافی است مواردی را که قابلیت اجتناب دارند انجام دهید دلایل مختلفی مانند پیری و ژنتیک در این بیماری غیر قابل پیشگیری هستند اما داشتن سبک زندگی مناسب، تغذیه مناسب، ورزش کردن، درمان‌ بیماری‌هایی مانند عفونت یا شکستگی استخوان از راه‌های پیشگیری بروز آرتروز سالمندان هستند.

بیشتر بخوانید  رفتار مناسب با سالمند در خانه سالمندان

راه‌ های درمان آرتروز

برای درمان آرتروز چهار حالت وجود دارد که بسته به میزان پیشرفت‌های بیماری متناوب است. در ادامه به معرفی چهار مرحله مختلف بیماری آرتروز در سالمندان می‌پردازیم و راه‌های درمان بیماری آتروز در هر مرحله را بیان خواهیم کرد.

  1. مرحله اول یک زایده استخوانی کوچک در مفصل وجود دارد و کاملاً بدون درد است که در این مرحله با رژیم غذایی مناسب و انجام حرکات ورزشی اصلاحی مشکل برطرف می‌شود.
  2. در مرحله دوم ضایعه استخوانی پیشرفت کرده اما هنوز غضروف سالم است در حالت عادی بیمار دردی احساس نمی‌کند مثلاً بعد از راه رفتن زیاد درد احساس می‌شود در این مرحله استفاده از محصولات طبی مثل کفش، گردنبند، زانوبند و ..توصیه می‌شود و در صورت نیاز پزشک دارو تجویز می‌کند.
  3. مرحله سوم نازک شدن غضروف و احساس درد هنگام بلند شدن و نشستن است که در این مرحله داروهای ضد درد و التهاب، کورتیزون و فیزیوتراپی به کار می‌رود.
  4. مرحله چهارم تخریب کامل غضروف است که در این مرحله راه رفتن یا بلند شدن و نشستن سالمند با درد بسیاری همراه می‌شود که در این مرحله جراحی‌هایی مثل ‌ترازبندی استخوان و تعویض مفصل انجام می‌پذیرد.
فهرست
تماس با ما