لکنت زبان در کودکان

انواع لکنت زبان در کودکان و راه های درمان آن

آیا تاکنون با فردی برخورد کرده اید که نمی‌تواند گفتار پشت سر هم و روانی داشته باشد؟ این افراد که معمولاً تکه تکه صحبت می‌کنند به بیماری به نام لکنت زبان مبتلا هستند. لکنت زبان از کودکی تا بزرگسالی امکان دارد اتفاق بیفتد.

کودکان بسیاری هستند که در سنین مختلف با لکنت زبان مواجه می‌شوند که می‌تواند ناشی از عوامل گوناگون باشد. در این مقاله تصمیم داریم تمامی‌ اطلاعات مربوط به لکنت زبان در کودکان را بیان کنیم. پیشنهاد می‌کنیم با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا اطلاعات مفید و جامه‌ای در خصوص لکنت زبان در کودکان به دست بیاورید. برای مطالعه پرستار سالمند روی لینک کلیک کنید.

لکنت زبان چیست؟

به صورت کلی لکنت زبان نوعی اختلال ذهنی می‌باشد که در آن کودک به تکرار برخی از حروف و کلمات می‌پردازد و به صورت روان نمی‌تواند صحبت کند. افرادی که دچار لکنت زبان هستند، مشکل ذهنی ندارند و می‌دانند چه می‌خواهند بگویند تنها در بیان و نحوه صحبت کردن آن‌ها وقفه و مکث فراوانی وجود دارد و ممکن است برخی از کلمات را خیلی طولانی‌تر از حد معمول بیان کنند.

لکنت زبان در کودکان در سنین ۲ تا ۷ سال بیشتر دیده می‌شود زیرا به عنوان اتفاق طبیعی در فرآیند یادگیری صحبت کردن آن‌ها می‌باشد. در بسیاری از موارد به دلیل عدم تعادل میان پیشرفت ذهنی و گفتاری کودکان برخی از صحبت‌های آن‌ها به صورت لکنت و تکه تکه می‌باشد. اما این لکنت جای نگرانی ندار. در این زمان‌ها کودکان به دلیل اینکه نمی‌تواند آنچه که می‌خواهند را بیان کنند و یا کلمات مناسب برای بیان آنچه که در ذهنشان می‌گذرد را ندارند دچار لکنت می‌شوند.

اما اگر این روند در کودکان به صورت مداوم تکرار داشت و یا با بزرگ‌تر شدن سن آن‌ها این روند بهبود پیدا نکرد استفاده از درمان‌هایی مثل گفتار درمانی بسیار موثر خواهد بود و می‌توان گفت ۹۰ درصد این مشکلات را برطرف می‌کند.

به صورت کلی می‌توان گفت لکنت زبان یک ناتوانی عصبی ناشی از یک ناهنجاری مغزی است که باعث اختلال در گفتار می‌شود. علت دقیق لکنت نامشخص است آسیب شناسان و گفتار شناسان زبان با ارزیابی توانایی‌های گفتاری و زبانی کودک شما لکنت زبان را تشخیص می‌دهند اما لازم به ذکر است که بدانید هیچ درمان قطعی برای لکنت زبان وجود ندارد اما درمان‌های موجود در بسیاری از موارد لکنت را از بین می‌برند.

بیشتر بخوانید  درمان خانگی یبوست برای سالمندان

انواع لکنت زبان در کودکان

لکنت زبان در کودکان به صورت کلی به دو نوع تقسیم میشود که آن را به صورت کلونیک و تونیک می‌شناسند.

  • کلونیک

نوع کلونیک به این صورت هست که کودک اولین کاراکتر کلمه را با تشنج و سرعت بالا تکرار می‌کند. منشاء این اتفاق اختلال‌های فیزیولوژی که بین عصب و عضله وجود دارد، می‌باشد و در محل پیوند عصب و عضله، اتصال مناسبی برقرار نمی‌شود. این نوع بیشتر جنبه موروثی دارد و قبل از تولد و صحبت کردن کودک در بدن او ایجاد شده‌است. چیزی که بعد به تولد در کودک وجود داشته‌ است. مثلاً کلمه دوست. وقتی که کودک دارای لکنت کلونیک می‌خواهد آن را ادا کند روی اولین سیلاب کلمه تشدید می‌کند و شدت این کلمه را بیشتر می‌کند. مثلاً دوست را با سه بار تکرار حرف اولش بیان می‌کنم

  • تونیک

در لکنت زبان تونیک، ارتباط بین عصب و عضله برقرار می‌گردد ولی در عضلات تلفظی چند ثانیه وقفه یا سکوت ایجاد می‌شود و کودک تمام تلاش خودش رو انجام میده که کلمه را ادا کند که این تلاش به صورت فشار در تمامی‌ قسمت‌های بدن قابل مشاهده است. این حالت عضلات دهان، حلق و حنجره کودک منقبض می‌شود و کودک به هر بخش از کلمه فشار می‌آورد.

بعد از تشخیص پزشک در صورت لکنت زبان کودک شما بسیار توصیه می‌شود که به درمان آن بپردازید لکنت زبان در کودکان باعث بروز اتفاقاتی چون اضطراب، استرس و عدم اعتماد به نفس در کودک، فقدان موقعیت‌های شغلی و اجتماعی بعدی در زندگی کودک، عدم ارتباط با دیگران دوری کردن از موقعیت‌هایی که به نیاز به صحبت کردن دارد و بسیاری از عوارض دیگر در کودک شما می‌شود.

دلایل ایجاد لکنت زبان در کودکان

عوامل زیر که سه عامل اصلی باعث ابتلای کودکان به بیماری لکنت زبان می‌باشد. این عوامل ناشی از سابقه ژنتیکی در خانواده کودک، آسیب‌های مغزی و آسیب‌های روحی است که تا حد زیادی بر روی مدت زمان درمان این بیماری نیز تاثیر می‌گذارد.

عوامل رشد مغزی شایع‌ترین شکل لکنت است برخی از دانشمندان و پزشکان بر این باورند که لکنت رشدی زمانی اتفاق می‌افتد که توانایی‌های گفتاری و زبانی کودک قادر به پاسخگویی به خواسته‌های کلامی‌کودک نباشد. مثلاً مشکل در نحوه تعامل پیام‌های مغز با عضلات و اعضای بدن که برای صحبت کردن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • ژنتیک

لکنت زبان در برخی از موارد به اختلالات ژنتیکی که در خانواده کودک بود است برمی‌گردد.

  • آسیب مغزی

از دیگر عواملی که در بزرگسالان باعث لکنت زبان می‌شود آسیب‌های مغزی هست که ناشی از سکته و بیماری‌های مغزی است ولی در کودکان که احتمال سکته خیلی خیلی کم هست آسیب‌های مغزی ناشی از تصادف‌های جدی که ضربه به مغز کودک وارد می‌شود یا ضربه‌ای که به صورت ناخواسته هنگام بازی کردن برای کودکان وارد می‌شود یا حتی اتفاقاتی مثل زمین باعث این علت می‌شوند

  • آسیب احساسی و عاطفی
بیشتر بخوانید  آموزش مراقبت از بیمار در منزل

در بسیاری از کودکان دیده شده است که قرارگیری در محیط نامناسب، دیدن فیلم‌هایی که مناسب سن کودک نیستند، دیدن دعوا و پرخاشگری‌ها، دیدن یک خواب بد باعث لکنت زبان در کودکان می‌شود. اضطراب و سرکوبی که این فشار عصبی که به کودک وارد می‌کند، یکی از دلایل اصلی لکنت زبان کودک است.

نکات مهم در درمان لکنت زبان کودکان

در بیماری لکنت زبان کودکان چند نکته طلایی وجود دارد که باید خیلی به آن‌ها دقت شود.

  1. اولین مورد این است که، اگر تعدادی از اعضا خانواده که قبلاً دچار لکنت زبان بودند یا هستند، باید سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.
  2. نکته دوم این که کودک شما کمتر از سه سال و نیم و چهار سال داره احتمال زیاد لکنت به مرور زمان از بین میرود و در صورتی که در این سن شروع به درمان لکنت کردید سریع‌تر این نتیجه را می‌بینید.
  3. سومین مورد، جنسیت فرزندتان است. طبق بررسی‌های انجام شده کودکان پسر ۴ برابر بیشتر از کودکان دختر دچار لکنت زبان می‌شوند و اگر درمان‌هایی که به صورت خانگی انجام می‌دهیم یا اختلال لکنت زبان در کودک بیشتر از ۴ الی ۶ ماه طول بکشد، احتمال درمان بدون مراجعه به پزشک خیلی پایین می‌آید.

پزشکان متخصص لکنت زبان در کودکان بعد از تشخیص علت ایجاد لکنت در کودک شما درمان مناسب برای لکنت زبان کودک شما را ارائه می‌کنند. در ادامه این مقاله به راه درمان لکنت زبان برای کودکان را ذکر کردیم که در بخش بعد بیشتر به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

راه‌های درمان لکنت زبان در کودکان

بسیاری از والدین بر این باور هستند که با مراجعه کودک به مراکز گفتار درمانی، اطلاعات کودک در خصوص بیماری افزایش پیدا می‌کند و سبب می‌شود که کودک احساس ناخوشایندی و نامناسبی در ذهنش ایجاد شود.

بی تفاوتی در این زمینه اصلاً به نفع کودک شما نیست. در نظر داشته باشید اگر کودک شما بیشتر از سه سال یا چهار سال داشته باشد و درمان لکنت زبانش بعد از سه و شش ماه هیچ روند رو به رشد نداشته باشه، باید به دنبال علت این اتفاق باشید چون احتمال دارد موضوع بیشتر از یک اختلال موقتی در رشد کودک شما باشد. در واقع گفتار درمانی موثرترین راه برای درمان لکنت زبان در کودکان است. گفتار درمانی در بیشتر موارد باعث بهبود کامل لکنت زبان کودکان شده است و در بسیاری موارد دیگر نتیجه موثری بر روی این بیماری داشته و میزان لکنت در کودکان کاهش داده است.

بیشتر بخوانید  12 دلیل بدرفتاری در کودکان + راه برخورد با آن

درمانگر یا پزشک متخصصی که شروع به گفتار درمانی می‌کند می‌تواند اینکار را به چهار طریق انجام دهد.

  1. گفتار درمانی غیر مستقیم باشد یعنی کودک، در محیط آرام خانواده به دور از هر چالشی، یکی از اعضای خانواده که نزدیک‌ترین فرد به کودک هست باید آرام شروع به انجام تمرین‌هایی که مربوط به این بیماری است‌ و توسط درمانگر توضیح داده شده، بپردازد.
  2. روش دوم روش مستقیم است که درمانگر به صورت مستقیم با کودکی که دارای لکنت زبان است جلسات آموزشی ایجاد می‌کند که به کودک یاد دهد که آهسته آهسته هر کدام را بیان کند و این آهسته آهسته انجام دادن کارها به صورت متداول و بعد از مدتی باعث می‌شود که بیماری کودک خیلی کم شود یا از بین برود.
  3. روش سوم با استفاده از وسایل الکترونیک است. اگر کودک لکنت زبان شدیدی نداشته باشد جلساتی آموزشی که برگزار شده به صورت مجازی را به صورت به کودک داده می‌شود و کودک با گوش کردن به این صوت‌ها و تمرین با خودش می‌تواند این بیماری را درمان کند.
  4. روش چهارم درصورتی است که شدت بیماری کودک زیاد باشد. با استفاده از تحریک‌های الکترونیکی یا همان شک‌های با دوز خیلی کم به قسمت‌هایی از مغز که برای تحرک عضلات مغز که با عصب‌‌ها یا اعضای درگیر در این بیماری ارتباط مستقیم دارند تاثیرات خیلی خوبی در گفتار درمانی کوکادن می‌گذارد.

نکاتی که والدین کودکان دچار لکنت زبان باید بدانند

  • اولین نکته‌ای که باید به آن دقت داشته باشیم این است که از ترساندن، تهدید کردن و تنبیه کردن کودک پرهیز کنید زیرا ممکن است لکنت زبانش را چند برابر کنید.
    تا حد ممکن یک محیط آرام و به دور از تنش و استرس برای کودک فراهم کنید.
  • دقت داشته باشید که کودکان دیگر فرزندتان را مورد تمسخر قرار ندهند یا عصبانیتش را تحریک نکنند.
  • به کودکتان وقت کافی برای صحبت کردن بدهید و اجازه دهید منظورش را بدون عجله و با آرامش به شما برساند.
  • در بعضی از موارد در صورت بهبود نیافتن لکنت کودک پیشنهاد می‌شود به یک روانشناس مراجعه کنید تا در یک محیط آرام با کودکتان صحبت کند و مشکل را ریشه‌یابی کند.

خدمات مراقب کودک نیکوکاران سلامت

شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت با داشتن مجوزهای رسمی‌ از سازمان بهداشت و داشتن سابقه درخشان در خصوص مراقبت و نگهداری از کودکان و همچنین داشتن پرستاران کاملا مجرب و دلسوز با تکیه بر آگاهی، دانش، تجربه و استفاده از جدیدترین متد‌های روز دنیا در زمینه نگهداری و پرستاری اقدام به ارائه خدمات اعزام پرستار سالمند و پرستار کودک برای کودکانی که دچار لکنت زبان هستند، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می‌باشد.

فهرست
تماس با ما