آلزایمر یا زوال عقل عارضهای است که در سالمندان مشاهده میشود. سالمندان معمولاً به دلیل سبک زندگی ناسالم و رژیم غذایی نامناسب در دوران جوانی دچار بیماری آلزایمر میشوند. برای پیشگیری از زوال عقل در دوران پیری، راهکارهایی وجود دارد که در این مطلب به معرفی و بررسی آنها میپردازیم. با تمریناتی که معرفی خواهد شد میتوانید مغز و سیستم عصبی خود را تقویت کرده و از ابتلا به بیماری آلزایمر در دوران سالمندی در امان باشید. استفاده از تکنیک های جلوگیری از آلزایمر به شما کمک میکند کیفیت زندگی مناسبی را در پیری تجربه کنید.
شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت با تجربه مراقبت از سالمندان تلاش بر کمک رسانی به شما عزیزان خدماتی مانند پرستار سالمند، مراقب سالمند، همیار سالمند و نگهداری از سالمند در منزل به شما عزیزان ارائه میدهد. برای مشاهده و درخواست پرستار کلیک کنید. همچنین میتوانید از خدمات همیار سالمند، مراقب سالمند و نگهداری از سالمند در منزل استفاده نمایید.
آلزایمر یا زوال عقل چیست؟
آلزایمر نوعی بیماری شناختی است که منجر به مرگ سلولهای مغزی میشود و در نتیجه فرد دچار مشکلات یادآوری و عدم شناخت پیرامون و افراد میشود. در اثر بیماری آلزایمر ارتباط بین نورونها از بین میرود و تبادل اطلاعات در مناطق مختلف مغز دچار اختلال میشود. این بیماری کیفیت زندگی فردی و اجتماعی مبتلا را به شدت تحت تاثیر میگذارد؛ بنابراین پیشنهاد ما برای همه عزیزان این است که برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری پیشگیریهای لازم را داشته باشند. اولین قدم در یادگیری تکنیک های جلوگیری از آلزایمر آشنایی با علائم این بیماری است.
علائم بیماری آلزایمر یا زوال عقل
- رفتارهای هیجانی و غیر قابل پیش بینی اختلال در تکلم و زبان
- مشکلات حافظه و یادآوری
- اختلالات ادراکی
- اختلال در مهارتهای شناختی مانند تفکر و قضاوت
- فراموشی
- عدم شناخت محیط و افراد
چه کسانی مستعد بیماری آلزایمر هستند؟
آلزایمر معمولا به شکل خفیف شروع شده و به مرور زمان شدت میگیرد. این بیماری روش درمان مشخصی ندارد به همین دلیل بهترین راه حل این است که از ابتلا به آن پیشگیری کنیم. قبل از اینکه تکنیک های جلوگیری از آلزایمر را بررسی کنیم بهتر است بدانیم چه کسانی مستعد این بیماری هستند. زوال عقل جزء روند طبیعی پیری نبوده و ابتلا به آن ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد.
- افراد مسنی که در جوانی از رژیم غذایی مناسبی برخوردار نبودهاند یکی از اصلیترین افراد مستعد به این نوع بیماری شناختی هستند. اگر در رژیم غذایی فرد غذاهای حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین E به حد کافی تامین نشود احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر بالا میرود.
- سابقه بیماری آلزایمر در یکی از اعضای خانواده خبر از ژنتیکی بودن این بیماری میدهد. برخی افراد به دلیل دارا بودن ژن مستعد کننده آلزایمر به این بیماری دچار میشوند.
- استعداد بیماری آلزایمر در بانوان بیشتر است.
- افرادی که طولانی مدت دچار فشار خون بالا بودهاند مستعد این بیماری هستند.
- افرادی که در سنین میانسالی دچار چاقی بیمارگونه بودهاند مستعد آلزایمر هستند.
- افرادی که قبلا به هر دلیلی دچار ضربه به سر یا ضربه مغزی شدهاند از کیسهای مستعد زوال عقل هستند.
- افرادی که از تکنیک های جلوگیری از آلزایمر استفاده نکردهاند. این تکنیکها کاملا ساده و بدون هزینه هستند؛ بنابراین برای حفظ سلامتی امتحان کردن آنها خالی از لطف نخواهد بود.
چه عواملی باعث ایجاد آلزایمر میشود؟
عوامل بسیاری ممکن است منجر به ابتلا به بیماری زوال عقل شود. یکی از راههای پیشگیری از این بیماری شناخت عواملی است که منجر به آن میشود که در ادامه تکنیک های جلوگیری از آلزایمر با این عوامل آشنا خواهیم شد.
- استفاده از رژیم غذایی پرچرب
- عدم استفاده از مواد غذایی حاوی امگا 3، ویتامین E و آنتی اکسیدان
- عدم داشتن برنامه منظم ورزشی به خصوص ورزشهای هوازی
- نداشتن فعالیتهای اجتماعی منظم
- عدم مصرف اسیدهای چرب مانند کره و و لبنیات
- عدم استفاده از سبزیجات در رژیم غذایی
- نخوردن میوه
تمرینات مفید مغزی برای پیشگیری از آلزایمر
برای پیشگیری از آلزایمر علاوه بر رژیم غذایی و سبک زندگی سالم بهتر است تمریناتی نیز انجام دهیم. این تمرینات نوعی ورزش ذهنی برای تقویت مغز هستند. شما با انجام این تمرینات ارتباط میان نورونهای مغزی را تقویت کرده و در نتیجه از خطر ابتلا به بیماریهای شناختی و مغزی مانند زوال عقل در امان میمانید. برخی از تکنیک های جلوگیری از آلزایمر عبارتند از:
- انجام کارهای روزمره با دست مخالف. برای مثال میتوانید کارهایی مانند نوشتن، مسواک زدن یا غذا خوردن را با دست غیر مسلط خود انجام دهید.
- ساعت مچی را به دست راست خود ببندید. این تکنیک با فعال کردن نیم کره دیگر مغز در پیشگیری از آلزایمر کمک زیادی میکند.
- خواندن کلمات و جملات به صورت وارونه.
- انتخاب مسیرهای متفاوت برای رفتن به محل کار، دانشگاه یا منزل.
- سعی کنید پاتوقهای خود را هر چند وقت یکبار عوض کنید.
- در مورد باورهای خود بیشتر فکر کنید و این باورها را به چالش بکشید. گاهی باورها قفلهای ذهنی ایجاد میکنند که منجر به مشکلات ذهنی مانند آلزایمر میشوند.
- سعی کنید هر چند وقت یکبار چیزهای جدید و کارهای جدید یاد بگیرید؛ کاری که هیچ ارتباط با شغل فعلیتان ندارد.
- گاهی اوقات تلفن همراه خود را از خود دور کنید. زمانهایی را برای خود در نظر بگیرید که هیچ وسیله ارتباطی همراه نداشته باشید.
- حفظ کردن چند بیت شعر در روز را امتحان کنید.
- مکانی امن پیدا کرده و به دور از تردد ماشینها عقب عقب راه بروید.
- با افرادی که مدت زیادی است در ارتباط نیستید تماس بگیرید یا به دیدن آنها بروید.
- پازل یا جدول حل کنید. جدول کلمات یا سودوکو میتواند یکی از بهترین تکنیک های جلوگیری از آلزایمر باشد.
- کتاب بخوانید تا یادگیری بیشتر شما را در جلوگیری از آلزایمر یاری کند.
- با کودکان بازی کنید. ارتباط مستقیم با دنیای کودکانه میتواند یک تکنیک عالی برای پیشگیری از آلزایمر باشد.
- برنامه ورزشی منظم و هوازی داشته باشید.
- باغبانی و ارتباط با طبیعت از تکنیک های موثر در جلوگیری از آلزایمر است.
- از برخی برنامههای کمکی برای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر کمک بگیرید. اپلیکیشنهایی مانند Lumosity، CleverMind، Brain Trainer و بازی Dakim ابزارهای موثری برای این امر هستند.
- یکی از تکنیکهای بسیار موثر در جلوگیری از آلزایمر گوش دادن به موسیقی آرامبخش و ملایم است.
- سبکهای جدید آشپزی یاد بگیرید.
- زبانهای جدید یاد بگیرید.
- از روش حدسهای شمارشی قابل راستی آزمایی استفاده کنید. به طور مثال تعداد قدمها از نقطهای که ایستادهاید تا نقطه خاصی را حدس زده و شروع به قدم زدن و شمارش کنید.
- در هنگام تماشای فیلم در گوشی یا کامپیوتر قبل از پایان فیلم، آن را متوقف کرده و در ذهن خود پایان آن را تخیل کنید.
- از رنگ بندیهای مختلف در لباس خود استفاده کنید.
- کارهای هنری مانند نقاشی یا رنگ آمیزی از تکنیکهای بسیار تاثیر گذار در پیشگیری از آلزایمر هستند.
- سعی کنید در حساب و کتابهای روزمره از ماشین حساب استفاده نکنید.
- روابط اجتماعی خود را گسترش دهید و سعی کنید دوستان زیادی پیدا کنید.
- هر کدام از تکنیک های جلوگیری از آلزایمر که در بالا گفتیم، میتواند نقش بسیار موثری داشته باشد. همچنین لازم نیست همه آنها را با هم انجام دهید. بلکه میتوانید با هر کدام که راحت هستید شروع کرده و آرام آرام تعداد این تمرینها را افزایش دهید.
نیکوکاران سلامت ارائه دهنده خدمات پرستاری سالمند آلزایمری در منزل
نگهداری از سالمند آن هم سالمندی که آلزایمر دارد، کار بسیار سختی است. همچنین در صورتی که اعضای خانواده شاغل باشند، مشکل دو چندان میشود. مجموعه نیکوکاران سلامت برای حل این مشکل خدمتی تحت عنوان مراقب سالمند را در نظر گرفته که در آن از پرستاران مجرب و باتجربه برای نگهداری از سالمندان استفاده میکند. تنها کاری که لازم است انجام دهید، تماس با مشاوران این مجموعه است. از جمله خدمات همیار سالمند و نگهداری از سالمند برای افراد مبتلا به آلزایمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- کمک به سلامت جسمانی سالمندان
- کمک به سلامت روان سالمندان
- انجام کارهای منزل سالمندان
- مراقبتهای پزشکی
همچنین بهتر است بدانید شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت با تکنیک های جلوگیری از آلزایمر آشنا بوده و با کمک به بیمار میتوانند روند بهبودی را سریع کنند.