گاهی شاهد بدرفتاری در کودکان هستیم که گاهاً موجب شرمساری والدین و آزار اطرافیان میشود. اکثر والدین در هنگام رشد فرزندشان شاهد پرخاشگری از سوی او بودهاند و در این هنگام این جمله را با خود تکرار کردهاند که من نمیدانم چرا فرزندم این کارها را میکند؟! ما در این مقاله قصد داریم شما را با علل بدرفتاری کودکان آشنا کنیم و راههای صحیح مقابله با آنرا بیان کنیم. دانستن این دلایل برای پرورش فرزندانی سالم ضروریست، پس با ما همراه باشید. همچنین بای بالا بردن آگاهی شما والدین عزیز پیشنهاد میکنیم مقاله نکات مهم آموزشی در تربیت کودکان را مطالعه فرمائید. اگر نیاز به خدمات پرستار کودک در منزل با پرستاران مجرب و متخصص بصورت تمام وقت، نیمه وقت و ساعتی با قیمت مناسب و طبق تعرفه، دارید کلیک کنید.
علل بدرفتاری در کودکان چیست؟
اگر شاهد بدرفتاری در کودکان خود هستید ابتدا باید به کشف دلایل آن بپردازید. این بدرفتاری در کودکان ممکن است ناشی از محیط پر تنش، الگو رفتاری نادرست و… باشد. ابتدا با او صحبت کنید وسعی کنید نیازهای کودک خود را درک کنید و تلاش در رفع آنان داشته باشید. گاهی مشکل فراتر از این مسائل است که در این صورت میتوانید با مراجعه به مشاور به رفع مشکل فرزندتان کمک کنید.
- حس کنجکاوی
بسیاری از کودکان از روی حس کنجکاوی کارهایی انجام میدهند. مثلاً غذاها را با هم ترکیب میکنند یا جایی را بهم میریزند. این رفتار کودک از سر کنجکاوی و بدلیل آزمایش سوالاتی است که در ذهن او بوجود میآید. بجای آنکه این حس را بدرفتاری تلقی کنید، او را درک کنید و به کودک اجازه دهید تحت نظر شما، بطوریکه آسیبی وارد نشود، آزمایشات خود را انجام دهد.
- عدم درک قواعد
کودک به اندازه شما درکی از قواعد و قانونهای زندگی ندارد. پس برخورد سیستماتیک و آرمانگرایانه را دور بریزید و وارد دنیای کودکانه او شوید. کودک شما با خیلی از موضوعات برای اولین بار مواجه میشود و تجربه کافی در زمینههای مختلف ندارد، پس طبیعی است که کنجکاو باشد و بخواهد هر چیزی را امتحان کند.
در این مواقع کودک مشغول بکاری میشود و پس از آنکه موضوع دیگری توجه او را جلب کند کار قبلی را رها کرده و بکار جدید مشغول میشود. او را بخاطر اینکار تنبیه نکنید.
بر فرض مثال به او بینظم و شلخته نگوئید. کودک درک درستی از کلماتی که بکار میبرید ندارد و فقط بار منفی کلمات را از رفتار و حالات شما دریافت میکند که ممکن است باعث سرخوردگی و بدرفتاری او شود. بجای عصبانیت و متهم کردن کودک به صفاتی که درک درستی از آن ندارد، به او شیوه درست را با صبوری و آرامش توضیح دهید. برای درک بهتر کودک پیشنها میکنیم کتاب و مقالاتی که در این رابطه گردآوری شده را بیشتر مطالعه کنید.
- سنجش جدیت والدین
کودکان به دلیل اقتضا سنی که در آن قرار دارند، کنجکاو هستند تا بیشتر با دنیای خاج از خانه و افراد مختلف آشنا شوند. در این هنگام وظیفه والدین است که درباره موضوعات مختلفی که کودک درباره آن کنجکاو است توضیحات کافی را بدهند تا او توجیه شود و سپس قوانین خانه و خانواده را در این موضوعات برای فرزند خود بازگو کنید.
گاهی فرزندان برای آنکه متوجه شود قوانین و مرز تعیین شده از طرف والدین تا چه حد جدی است و تا چه میزان میتواند از آن حد عبور کنند، سعی در زیر پا گذاشتن قوانین و عصبانی کردن شما دارد. بجای عصبانی شدن، آرام بمانید و با جدیت تمام با او برخورد کنید و قوانین را مجدد برای او بازگو کنید.
زمانیکه کودکتان جدی بودن شما را در موضوعی حس کند، میفهمد که با یکسری قوانین و حد و مرز واقعی روبروست و دست از پرخاشگری و بدرفتاری برمیدارد و قوانین را اجرا خواهد کرد. تمامی قوانین باید با ملایمت به کودک تفهیم شود. تفهیم قوانین در محیطی پر از خشونت باعث ایجاد بدرفتاری در کودکان خواهد شد.
- تفاوت قوانین و شیوه های تربیتی
گاهی کودک در محیطی قرار میگیرد که دچار دوگانگی میشود. بر فرض مثال شیوه تربیتی کودک در محیط خانه و محیط مدرسه متفاوت است و یا شیوه تربیتی پدر و مادر کاملاً متفاوت از یکدیگر است و هر کدام سعی میکنند شیوه خود و قوانین خود را به کودک تفهیم کنند در چنین وضعیتی کودک دچار سر درگمی و اضطراب میشود واحساست خود را بصورت پرخاش و تهاجم نشان میدهد. برای جلوگیری از چنین وضعیتی والدین با یکدیگر، والدین و مربیان کودک میبایست با یکدیگر در ارتباط باشند و یک شیوه مشخص و همسو در تربیت کودک داشته باشند. کودکی که در محیط یکدست رشد کند و پیامهای همسو از بزرگترهای خود دریافت کند کمتر دچار تناقض میشود و رفتار سالمتری را از او شاهد خواهید بود.
- عدم برقراری ارتباط کلامی
کودکی که نمیتواند صحبت کند و بطور واضح منظور خود را تفهیم کند، عصبانی میشود و با جیغ و گریه میخواهد منظور خود را به والدین بفهمانند. در چنین مواقعی نباید واکنش او را بدرفتاری تلقی کنید و کافیست کودک را درک کنید و اقدام به رفع نیازهایش کنید.
- میخواهند مستقل باشند
کودکان از دو سالگی میل به مستقل شدن دارند و دوست دارند والدین به این حس آنها اهمیت دهند. اگر به این وجه از احساسات کودک خود توجه نکنید او برای اثبات حس استقلالش، از موقعیتهای شخصی که دارد مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن و نظافت سو استفاده میکند. بطور مثال از مسواک زدن امتناع کند و یا نظافت شخصیاش را رعایت نکند و از این موقعیتها بعنوان سلاحی شخصی برای عصبانی کردن شما استفاده میکند و اینگونه والدین شاهد بدرفتاری در کودکان خود خواهند بود. برای هدایت درست و سازنده حس استقلال در کودک، به او حق انتخاب دهید مانند انتخاب لباسهایش یا اسباب بازیهایش و…
- بدرفتاری ناشی از احساسات
حتماً برای شما هم پیش آمده که گاهی از اوقات شاهد صدای جیغ و گریه کودک در جمعی بودهاید. گاهی علت بدرفتاری در کودکان ناشی از توجه نکردن والدین به احساسات کودک میباشد. بطور مثال: کودک دچار بیماری است که نمیتواند درد خود را بیان کند؛ زیرا درکی از آن ندارد.
یا زمانیکه کودک را با خود به گشت و گذارهای طولانی مدت میبرید باید این نکته را در نظر بگیرید که او به اندازه بزرگسالان توانمند نیستند و احساس گرسنگی، خوابآلودگی، تنهایی و بی حوصلگی او را اذیت میکند و موجب میشود تا شاهد بدرفتاری در کودکان خود باشید. برای جلوگیری از این قضیه بهتر است در تمام موقعیتها به کودک خود به اندازه کافی توجه کنید و محیطی امن و آسایش برایش فراهم کنید.
- نداشتن آگاهی
زمانیکه کودک برای اولین بار کاری را میکند نباید از او توقع داشت که آن کار را بطور کاملاً صحیح و بیعیب و نقص انجام دهد. او به مرور یاد میگیرد رفتار صحیح چیست و چه کارهایی را نباید انجام دهد. پس بجای عصبانی شدن و دستور دادن به کودک درمورد رفتار صحیح و کاری که باید انجام دهد با او با آرامش صحبت کنید. او به مرور درک خواهد کرد.
مثلاً بجای آنکه با خشم به فرزند خود بگوئید که برای بار صدم بهت میگم اتاقتو کثیف نکن! با کمک او اتاق و اسباب بازیهایش را مرتب کنید و به او آموزش دهید که میباید همیشه به اوضاع اتاق و وسایلش سر و سامان دهد.
- تغییر رویه زندگی
ایجاد تغییر در روتین زندگی ممکن است باعث ایجاد تنش در کودک شود و به حالت پرخاش بروز کند. این تغییرات میتواند شامل تغییر محل زندگی، تغییر مدرسه و یا تغییر در شرایط زندگی مثل جدا شدن والدین از هم باشد. در چنین موقعیتی بروز بدرفتاری در کودکان امری عادی است. برای کمک به فرزندتان در چنین موقعیتی، یک محیط امن برای او فراهم آورید و اجازه دهید با هم سن و سالانش زیر نظر شما ارتباط برقرار کند تا از اضطرابش کم شود.
- استفاده مواد قندی
مواد قندی موجب افزایش فعالیت و پرخاشگری در کودکان میشود. برای فرزندپروی به شیوه سالم بهتر است تا جایی که امکان دارد آنان را از مواد قندی مانند نوشابه و شکلات دور کنید.
- به کودک خود باج ندهید!
زمانیکه والدین با گریه و زاری کودک خود مواجه میشوند، ممکن است بطور ناخواسته برای جلوگیری از این واکنش او به خواسته او درخواست مثبت دهد. در اینصورت کودک فکر میکند هربار با پرخاش و گریه میتواند به خواسته خود برسد. برای جلوگیری از این بدرفتاری در کودکان خود میتوانید با او صحبت نکنید، به او اهمیت ندهید و کاملاً خنثی رفتار کنید تا او متوجه بدی رفتارش شود و اینگونه از عادت بد خود دست خواهد کشید.
- تقلید از بزرگترها
زمانی که اقدام به فرزندآوری میکنید میبایست روی عادات خود برای تبدیل شدن به پدر و مادری بهتر تمرکز کنید؛ زیرا کودکان همیشه بازتابی از رفتار والدین و بزرگترهای خود هستند. کودکان روی والدین و افراد بانفوذ در خانواده تمرکز میکنند و مانند آنان رفتار میکنند و اگر رفتاری نادرست داشته باشید او نیز آن رفتار را تقلید میکند ممکن است بدرفتاری در کودکان ناشی از الگوی بد رفتاری از والدینش باشد.
شما میتوانید به منظور بهرهمندی از خدمات شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت مانند اعزام مراقب کودک در منزل، مراقب سالمند، همیار سالمند و خدمات پرستار سالمند در منزل با شمارههای موجود در وبسایت تماس برقرار فرمائید. مجموعه نیکوکاران سلامت با تکیه بر سالها تجربه و برخورداری از کادری مجر ب و اموزش دیده آماده خدمترسانی به شما عزیزان است.