کنترل تغذیه یکی از مهمترین عواملی است که میتواند به طور مستقیم بر روی سلامت و تندرستی شما تاثیر بگذارد. با افزایش سن و شروع سالمندی اهمیت تغذیه درست، بیشتر از پیش نمایان میشود. همین موضوع باعث شده است تا تصمیم بگیریم در این مقاله در رابطه با پرخوری در سالمندان صحبت کنیم.
قطعا پرخوری در سالمندان زمینه ساز ابتلا و تشدید بسیاری از بیماریها است. زیادهروی در مصرف مواد غذایی در دوران سالمندی میتواند زمینه ساز ابتلا فرد به بیماریهای قلبی و عروقی، چربی خون، قند خون و غیره باشد.
شرکت پرستاری در منزل نیکوکاران سلامت با تجربه مراقبت از سالمندان تلاش بر کمک رسانی به شما عزیزان خدماتی مانند پرستار سالمند، مراقب سالمند، همیار سالمند و نگهداری از سالمند در منزل به شما عزیزان ارائه میدهد. برای مشاهده و درخواست پرستار کلیک کنید. همچنین میتوانید از خدمات همیار سالمند، مراقب سالمند و نگهداری از سالمند در منزل استفاده نمایید.
اختلال پرخوری در سالمندان چیست؟
طبیعی است که افراد در بازههای سنی متفاوت نیاز مختلفی به تغذیه داشته باشند. سالمندان را بر اساس میزان تغذیه میتوان به دو دسته تقسیم بندی کرد. دستهای با افزایش سن اشتها خود را به طور کامل از دست میدهند. برعکس دسته دیگری نیز هستند که با افزایش سن به پرخوری مبتلا میشوند. اختلال پرخوری در سالمندان یکی از شایعترین مشکلات تغذیهای است که ممکن است روزی برای هر کسی پیش بیاید.
اگر چه عدم توجه به این اختلال میتواند بسیار خطرناک باشد. اما خوشبختانه باید بگوییم این مشکل را میتوان به راحتی در کمترین زمان ممکن درمان کرد. مصرف بیش از اندازه مواد غذایی در هر سنی میتواند دردسر ساز باشد. همین موضوع باعث شده است تا متخصصان زیادی توصیه کنند تا در صورت مشاهده علائم ابتلا به این بیماری هرچه سریعتر اقدامات لازم برای درمان آن را آغاز کنید.
علائم پرخوری در سالمندان
ممکن است این سوال برای شما نیز پیش بیاید که پرخوری در سالمندان چه علائمی دارد. متخصصان و محققانی که در زمینه تغذیه درمانی به فعالیت میپردازند، چندین نشانه را به عنوان علائم پرخوری در سالمندان معرفی کردهاند. بنابر نظر این متخصصان افرادی که این نشانهها را دارند به عنوان کاندیدایی برای ابتلا به این اختلال تغذیهای در نظر گرفته میشوند.
- مصرف بیش از اندازه مواد غذایی در فاصلههای زمانی کوتاه
- تمایل به مصرف مواد غذایی بدون احساس گرسنگی
- ناتوانی در کنترل میزان مواد غذایی مصرفی
- مصرف غذا به صورت پنهانی
- احساس پشیمانی پس از مصرف زیاد مواد غذایی
- عدم تمایل به انجام ورزش پس از مصرف غذا
اگر یکی از نشانههای گفته شده را در خود یا اطرافیانتان مشاهده کردید، بهتر است که هر چه سریعتر به متخصص تغذیه مراجعه کنید و مانع از صدمه رساندن بیشتر این عارضه به تندرستی خود شوید.
روش های کنترل پرخوری در سالمندان
پس از اینکه مطلع شدید که خود یا یکی از اطرافیانتان به عارضه نام برده مبتلا شده است باید روشهای کنترل پرخوری در سالمندان را به اجرایی در آورید. از مهمترین راهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مصرف زیاد مایعات و آب
برخلاف مصرف زیاد مواد غذایی که برای بدن مضر است، مصرف زیاد مایعات بسیار خوب و مفید است. تحقیقات نشان داده است که افراد با مصرف زیاد آب و مایعات میتوانند تاثیر بسیاری در خوش اندامی و تندرستی خود داشته باشند. همین موضوع باعث شده است تا متخصصان توصیه کنند برای درمان پرخوری در سالمندان مصرف زیاد آب و نوشیدنی فراموش نشود.
- کنترل خواب
شاید کمی عجیب به نظر برسد. اما باید بگوییم که بیخوابی و اختلالات خواب میتوانند یکی از عوامل ابتلا به پرخوری در سالمندان باشد. هورمونهایی که در اثر بیخوابی یا خواب نامنظم ترشح میشود، میتواند به صورت مستقیم بر روی میزان اشتها فرد تاثیر بگذارد. همین موضوع باعث شده است تا توصیه کنیم حتما برای درمان این عارضه پیش آمده کنترل دقیقی بر روی خواب خود داشته باشید. نیاز بدنتان به استراحت را جدی بگیرید، و سعی کنید در شب حداقل هشت ساعت بخوابید.
- مصرف منظم پروتئین
برنامه غذایی میانسالان باید به گونهای طراحی شود که پاسخگو نیازهای آنها به مواد غذایی مختلف باشد. نیاز به پروتئین با افزایش سن زیاد میشود. همین موضوع باعث میشود تا متخصصان توصیه کنند به منظور کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری در سالمندان حتما مصرف پروتئین جدی گرفته شود. در واقع میتوان گفت قرار دادن مواد پروتئینی در برنامه غذایی باعث میشود تا فرد کمتر احساس گرسنگی کند، و از این طریق بتواند یک قدم موثر در درمان پرخوری در سالمندان بردارد.
- کنترل وعدههای غذایی
برای جلوگیری و درمان عارضه رخ داده بهتر است کنترل دقیقی بر روی وعدههای غذایی خود داشته باشید. به هیچ عنوان، هیچ کدام از وعدههای غذایی خود را حذف نکنید. سعی کنید با انتخاب بشقابهای کوچک ذهنتان را برای مصرف کمتر مواد غذایی قانع کنید. استفاده از سبزیجات و میوهها از جمله روشهایی است که کمک میکند تا شما بتوانید کنترل منظمی بر روی وعده غذایی خود داشته باشید. برای آگاهی بیشتر مقاله رژیم غذایی مناسب برای سالمندان را مطالعه فرمائید.
- دریافت مشاوره تغذیه
اگر پس از انجام اقدامات بیان شده نتوانستید به درمان پرخوری بپردازید، بهتر است از یک مشاور تغذیه، مشورت بگیرید. معمولا این متخصصان با تنظیم یک برنامه غذایی منظم و مفید به شما کمک میکنند تا کمتر سراغ پرخوری روید. مشاوران تغذیه و افرادی که در زمینه رژیم درمانی فعالیت دارند، همچنین در زمینه تناسب اندام در سنین بالا نیز میتوانند به شما کمک کنند.
سخن پایانی
در این مقاله از شرکت پرستاری نیکوکاران سلامت سعی کردیم در رابطه با پرخوری در سالمندان صحبت کنیم، و اطلاعاتی را در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم. توصیه ما این است که بلافاصله پس از مشاهده علائم بیان شده در رابطه با این اختلال، اقدامات درمانی لازم را آغاز کنید. به هیچ عنوان از سلامتی خود غافل نشوید.قبل از اینکه به مصرف قرصهای کاهش اشتها بپردازید، لازم است تا حتما با متخصصان تغذیه صحبت کنید و از آنها مشورت بگیرید. چرا که برخی از این قرصها میتواند صدمات جبران ناپذیری به بدن فرد وارد کند.
سوالات متداول
عدم درمان پرخوری در کهنسالان چه معایبی دارد؟
عدم درمان پرخوری در سالمندان میتوانند خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی، دیابت، فشار خون، سرطان و عارضههای قلبی را افزایش دهد. در یک کلام میتوان گفت عدم درمان این عارضه میتواند صدمات جبران ناپذیری را به سلامتی فرد وارد کند.
بهترین اقدامات برای جلوگیری از پرخوری کدام است؟
برای جلوگیری از پرخوری توصیههای بسیاری شده است، از مهمترین این توصیهها میتوان به دریافت مشاوره تغذیه، تنظیم برنامه غذایی، مصرف مایعات و پروتئین، جلوگیری از تنش و اضطراب و کنترل خواب اشاره کرد.