تکنیک های افزایش اعتماد به نفس در کودکان

افزایش اعتماد بنفس در کودکان

اگر قصد دارید با تکنیک‌ های افزایش اعتماد به نفس در کودکان آشنا شوید، پس تا پایان این مطلب از نیکوکاران سلامت ، همراه ما باشید.

یکی از مهمترین شاخصه‌های فردی هر کسی در  زندگی‌اش، اعتماد به نفس است که عموماً این خصیصه در دوران کودکی، شکل می‌گیرد. اعتماد به نفس، نقشی مهم و کلیدی، در سلامت و رفاه کودک و همچنین، سلامت اجتماعی، روانی، رفتاری و عاطفی او  دارد و تاثیر بسزایی، در نحوه کنار آمدن کودک، با شکست، فشارهای ناشی از جامعه در بین همسالان و سایر چالش‌ها را دارد.

اعتماد به نفس در کودکان چیست؟

اعتماد به نفس، اساساً به این معناست که کودک، خود را چگونه می‌بیند و درباره خود و توانایی‌هایش، برای امور مختلف، چه فکری می‌کند. میزان محبت، حمایت، تشویق یا انتقادی که کودک، از سوی مهم‌ترین افراد زندگی‌اش مانند والدینش دریافت می‌کند، بر رشد اعتماد به نفس او، در این دوران بسیار حساس، تأثیر گذار است.

تلاش برای استفاده از تکنیک های افزایش اعتماد به نفس در کودکان، یکی از مهم‌ترین نکاتی است که بزرگسالان و به ویژه والدین، باید به آن توجه کنند تا کودک را در مسیر درست زندگی، هدایت کنند.

اعتماد به نفس کافی، به عنوان یک سلاح، برای کودک در برابر چالش‌های دنیاست؛ چرا که کودکانی که احساس خوبی نسبت به خود دارند، بیشتر با مشکلات محیطی کنار می‌آیند. در ادامه‌ی این مطلب از نیکوکاران سلامت به بررسی تکنیک‌ های افزایش اعتماد به نفس در کودکان، خواهیم پرداخت.

علت پایین بودن اعتماد به نفس در کودکان چیست؟

عموماً کودکان، اعتماد به نفس نسبتاً بالایی دارند؛ اما مشکل اعتماد به نفس پایین، زمانی ظاهر می‌شود که وارد دهه دوم  زندگی خود، می‌شوند. اعتماد به نفس پایین، پیش از سنین بلوغ، رخ می‌دهد که در ادامه، به برخی از دلایل آن، خواهیم پرداخت.

  • بالا رفتن فشار عملکردی
بیشتر بخوانید  اهمیت شرکت های پرستاری در جامعه

فشار عملکردی در کودکان، پس از سن ده سالگی، افزایش می‌یابد. والدین و معلمان، در دوران کودکی اولیه و میانی، اغلب تمام تلاش‌های کودک را، بزرگ یا کوچک، خوب یا بد را تحسین می‌کنند. با این حال، با نزدیک شدن کودک به دوران نوجوانی، انتظارات بزرگسالان از کودکان، افزایش می‌یابد. در نتیجه، نوجوانان علاوه بر مقایسه خود با همسالان خود، بزرگسالان را نیز می‌بینند که چنین مقایسه‌هایی انجام می‌دهند و دچار ضعف اعتماد به نفس می‌شوند.

  • احساس نالایق بودن

برخی از کودکان، متوجه می‌شوند که تلاش آن‌ها به خوبی دوستان و هم‌سن و سالانشان نیست و در مقابل آن‌ها احساس ناکافی بودن و حقارت می‌کنند. البته احساس بی کفایتی، لزوماً منجر به کاهش عزت نفس نمی‌شود. اگر کم کاری کودک در زمینه‌ای اتفاق بیفتد که برایش ارزش قائل نیست و یا علاقه‌ای به آن ندارد، مانند ورزش، بعید است که اعتماد به نفس او مختل شود. با این حال، اگر کودک، در برخی از زمینه‌های مهم و عمومی جامعه، مانند تحصیل، ضعیف عمل کند، احتمال کاهش عزت نفس وجود دارد.

  • توجه به نارضایتی افراد

با افزایش انتظارات والدین و معلمان، نسبت به عملکرد نوجوانان، آن‌ها به تدریج متوجه نارضایتی بزرگسالان از خود می‌شوند. تأثیر این نارضایتی ادراک شده، بر عزت نفس کودک، تاثیر بسزایی دارد.

اما این تاثیر‌گذاری، رابطه‌ی مستقیمی با میزان علاقه‌ی کودک، با فرد مذکور دارد. اگر فردی که کودک از او خوشش نمی‌آید، مانند معلمی که مورد احترام او نیست و یا رابطه دوستانه‌ای با او ندارد، از کودک ناراضی باشد، کودک این انتقاد را جدی نمی‌گیرد و احتمالاً اعتماد به نفس او بالا باقی می‌ماند؛ اما اگر کودکی باور کند که پدر یا مادر محبوبش یا معلم مورد اعتمادش از او راضی نیست، عزت نفس او کاهش می یابد.

اهمیت افزایش اعتماد به نفس در کودکان

شاید بپرسید که چرا این همه بر افزایش اعتماد به نفس در کودکان، تاکید می‌شود؟ در پاسخ به این سوال، می‌توان به موارد زیر، اشاره کرد:

  • افزایش ریسک‌ پذیری در کودک
بیشتر بخوانید  پرستار در منزل تهران

کودکانی که اعتماد به نفس بالایی دارند، همیشه تمایل بیشتری به ریسک کردن دارند و به همین دلیل، در فعالیت‌ها و زمینه‌های جدیدی که در آن تجربه‌ای ندارند، موفق‌ترند. ریسک و اعتماد به نفس بالا همیشه در کنار هم هستند و کودک را برای انجام فعالیت‌های زیادی، آماده می‌کنند. برای مطالعه پرستار سالمند روی لینک کلیک کنید. 

  • ایجاد امنیت برای کودکان

کودکانی که اعتماد به نفس بالایی دارند، کمتر طعمه کلاهبرداران یا سوء استفاده کنندگان قرار می‌گیرند. در نتیجه، ایمن‌تر هستند.

  • سلامت روان

عدم اعتماد به نفس، یکی از دلایل اصلی افسردگی و اضطراب است. کودکانی که سعی می‌کنند، اعتماد به نفس خود را تقویت کنند و آن را به خوبی تقویت کنند، سلامت روانی بهتری دارند و افسردگی کمتری را تجربه می کنند.

  • ایجاد روابط سالم و موثر

اعتماد به نفس بالا منجر به روابط مؤثر، سالم و پایدار می‌شود. در واقع، کسانی که بهترین راه را برای افزایش اعتماد به نفس خود، می‌یابند و برای رسیدن به آن تلاش می‌کنند، در روابط با دیگران، به ویژه روابط عاطفی، بسیار موفق هستند.

تکنیک های افزایش اعتماد به نفس در کودکان

حس مثبتی که هر کودکی نسبت به خود دارد، یکی از زیباترین هدایایی است که والدین، در طول زندگی، به فرزندان خود می‌دهند. اگر می‌خواهید در این راه، به فرزندتان کمک کنید و نقش موثری داشته باشید، به تکنیک‌ های افزایش اعتماد به نفس در کودکان، که در ادامه به آن می‌پردازیم، توجه داشته باشید.

  • به فرزند خود عشق بورزید

کودک شما باید احساس کند که از طرف شما، مورد قبول و دوست‌داشتنی است. این حس، از خانواده شروع می‌شود و به گروه‌های دیگر، مانند: دوستان، همکلاسی‌ها و جامعه، گسترش می‌یابد. زمانی که کنترل خود را از دست می‌دهید و بر سر کودک فریاد می‌کشید، فرزندتان را در آغوش بگیرید و به او بگویید که متاسفید و دوستش دارید. عشق بی قید و شرط، پایه‌ای قوی، برای افزایش اعتماد به نفس ایجاد می‌کند.

  • به فرزندتان حق انتخاب بدهید
بیشتر بخوانید  درمان خانگی زانو درد برای سالمندان

توانایی انتخاب و تصمیم‌گیری برای کودکان، کلید اساسی عزت نفس است. این کار، به آن‌ها اجازه می‌دهد، تا احساس قدرت کنند. سعی کنید، آموزش تصمیم‌گیری را در سطح پایه شروع کنید و راه خود را ادامه دهید. برای مثال، از او بخواهید، منوی صبحانه را از میان تخم مرغ یا کره و مربا، انتخاب کند. انتخاب چیزهای ساده از دوران کودکی، به مرور زمان، قدرت تصمیم گیری آنان را تقویت می‌کند. بنابراین، کودک در آینده می‌تواند، در مشکلات پیچیده، به راحتی تصمیم‌گیری کند.

  • واگذاری مسئولیت‌ ها

کودکان دوست دارند مسئولیت‌های زیادی را به عهده بگیرند و فعالیتی را انجام دهند. اگر به یک کودک، مسئولیت خیلی ساده‌ای را نیز بسپاریم، کودک می‌فهمد که والدین به او اعتماد کافی دارند. همچنین، واگذاری مسئولیت، یکی از مهم‌ترین راه‌های افزایش اعتماد به نفس، در کودک است.

  • تقویت ماجراجویی و استقلال در کودک

کودکانی که اعتماد به نفس بالایی دارد، تمایل دارند، مسائل جدید را بدون تصور شکست، امتحان کنند. سعی کنید موقعیتی را ایجاد کنید که او بتواند، کار خود را انجام دهد و مطمئن شود که وضعیت امن است؛ سپس، به او فضا بدهید.

  • با کودک خود بازی کنید و لذت ببرید

با بازی با فرزندتان، در واقع به او نشان می‌دهید که از گذراندن وقت با او لذت می‌برید و برای همراهی او ارزش قائل هستید. خوش گذرانی با فرزندتان، به کودک شما نسبت به توانایی‌های خود، اطمینان می‌دهد که او کودکی دوست داشتنی است که می‌تواند، پیوندهای اجتماعی قوی ایجاد کند. علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که بازی با والدین، باعث تقویت شخصیت، شادی در کودکان و کاهش خطر افتادن در دام افسردگی و اضطراب می‌شود.

کلام پایانی

کودکان، بیشتر تحت تأثیر محیط به ویژه محیط خانواده و والدین، قرار می‌گیرند. بنابراین، رفتار دیگران و بازخوردهایی که کودک، از آن‌ها دریافت می‌کند، می‌تواند مسیر آینده او را رقم بزند.

در این مقاله از نیکوکاران سلامت، سعی کردیم تا موثرترین راه‌های افزایش اعتماد به نفس کودک را بیان کنیم. بهتر است به پیشنهادها و راهکارهایی که پیشتر به آن اشاره کردیم، برای ایجاد اعتماد به نفس در کودکان سالم و شاد توجه کنید.

نوشتهٔ پیشین
رژیم غذایی مناسب برای سالمندان بهترین برنامه غذایی برای سالمندان چیست؟
نوشتهٔ بعدی
تاثیرات داد زدن والدین بر سر کودکان

اشتراک گذاری

آخرین بلاگ

فهرست
تماس با ما